Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските концертмайстори: Албена Данаилова от Виенската филхармония

Албена Данаилова

Албена Данаилова влезе в историята като първата жена, достигнала до поста на концертмайстор във Виенската филхармония през 2011 година - огромен пробив в преобладаващо мъжкия състав на този престижен оркестър.

Родена в семейството на уважавани музиканти - цигулковия педагог Боян Данаилов и пианистката Виолета Попова, Албена учи цигулка от петгодишна. Завършва Националното музикално училище "Любомир Пипков" при Нели Желева и Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в класа на проф. Дора Иванова. След това заминава за Германия, където завършва Висшето училище за музика и театър в Рощок при прочутия педагог Петру Мунтеану.

Работата ѝ в оркестъра на Баварската опера в Мюнхен я издига до водач на втори цигулки и впоследствие до първи концертмайстор на състава през 2006 г. На лидерското място работи и в Лондонската филхармония. През септември 2008 г. поема поста концертмайстор на Оркестъра на Виенската държавна опера, след което достига и върха в кариерата си на оркестрант - концертмайсторското място във Виенската филхармония.

Албена Данаилова е носителка на много награди от конкурси. Често е канена като солист на оркестри и като камерен изпълнител. Участва в престижни фестивали по света, свири и на родна сцена.

В рубриката "Българските концертмайстори" на предаването "Алегро виваче" по програма "Хоризонт" Албена Данаилова разказва за пътя си от София до концертмайсторския пост във Виенската филхармония. Чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна