Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отиде си авторът на песента „Лудо младо”, композиторът Атанас Бояджиев

БНР Новини
Снимка: личен архив

Големият наш композитор Атанас Бояджиев ни напусна снощи.
Той беше харизматично име, творец, от когото са се учили мнозина наши известни музиканти. Роден е на 1 март 1926 година. Завършил е право в Софийския университет. Учи композиция при Димитър Ненов. Първата си авторска музика написва за кукления театър в София през 1946 година, а за Българската кинематография – през 1948-а. През 1950 година пише инструментални пиеси за голям оркестър. От 1952 г. сътрудничи на Радио София като композитор, въпреки, че застава пред микрофоните му за участие на живо още като ученик в трети клас, през 1936 година.

Както отбелязва Йордан Рупчев в книгата си „Изборът на Рупи” (1998):
Атанас Бояджиев е един от радетелите за национален облик на българската забавна музика. В много от своите песни той използва елементи от градския и селския фолклор: „Сън сънувах”, „Любили сме”, „Еньовден”, „Гатанки-ладанки”.
Особено плодотворна е съвместната му творческа дейност със „Щурците” – („Звън”, „Празник на цветята”, „Двете битничета”).
Автор е, заедно с Петър Ступел, на обичана филмова музика – включително за най-популярните сериали през 60-те и 70-те години: „Капитан Петко Войвода”, „На всеки километър” и „Изгори, за да светиш”. Член е на Съюза на българските композитори и негов секретар (1980-85) и председател на Творческия фонд на СБК. Удостоен е с орден „Кирил и Методий” - ІІ степен (1972) и със званието „Заслужил артист” (1980).


Атанас Бояджиев е първият носител на голямата награда на конкурса „Златният Орфей” през 1969 година за песента си „Сън сънувах” (изп. Маргрет Николова и Кирил Семов). Същата година печели и телевизионния конкурс „Мелодия на годината” с „Любили сме”, в изпълнение на дуета Маргрет Николова - Петър Петров.
Редом с „Бялата птица”, „По-добре късно, отколкото никога”, „Песен за чайката” и „Ропотамо”, сред най-обичаните му песни си остава „Лудо младо” по текст на поета Богомил Гудев, с когото бяха дългогодишен творчески тандем. Първоначално песента се нарича „Откъде да взема сила”. Записът е направен в подвижното студио на „Балкантон“, лентата е регистрирана във фонотеката на Радиото, но повече от 20 години не се излъчва заради еротичната закачка в текста с привкус на градски фолклор. „Лудо младо” има над 100 различни изпълнения, затова и мнозина я припознават като „народна”. Минава време, докато се разбули мистерията и авторите на песента „излизат от нелегалност” с нови версии, изпълнени от Ваня Костова, Деси Добрева и „Ку ку бенд”, Преслава Пейчева и група „Те”.С големия български композитор Атанас Бояджиев си тръгва цяла епоха в българската музика. Но смъртта не е отсъствие – тя е промяна в присъствието.


Ще се сбогуваме в събота (23 септември) в столичния храм „Св. Седмочисленици“ от 13.30 часа.

Поклон пред неговия дух и талант!
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020