Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добрич се сдоби с фермерски пазар

Снимка: БТА
Тази сутрин в град Добрич, на площада в Стария град денят започна с шум от глашатаи и барабани. За първи път в града, от много години насам, се организира фермерски пазар. Идеята е да се върне отново традицията на Добрич като средищен търговски център, както и да се скъси пътят между производителите и потребителите.

Пазарът ще се провежда всяка седмица и ще дава възможност на местните фермери да предлагат производството си на гражданите, да получават тяхното мнение и препоръки и да подобряват асортимента си, според търсенето. Организатори на пазара са Община град Добрич, подпомогнати от "Хранкооп" - София.

Идеята за пъстър, шарен, весел и пълен с миризми фермерски пазар в Добрич идва от самите граждани през май месец тази година. По думите на заместник-кмета на община град Добрич Боян Коларов, градът трябва да бъде средищно място за всички околни производители, мястото, където те да предлагат продуктите на своя труд.

Съорганизаторите от кооперацията "Хранкооп" днес празнуват своя четвърти рожден ден от първия си фермерски пазар, който се е състоял в София. По думите на Ралица Касимова, тепърва производителите ще научават за този пазар в Добрич, но дори и при първото му издание, интересът е голям.

Ще споделя мнението си и като организатор, и като потребител. Като потребител ми е много важно, че тази храна е изключително вкусна. В нея има само това, което трябва да има и нищо излишно. Като организатор, това, което виждам – големи ползи и за производителите и за потребителите от личното общуване помежду им. За потребителите е много ценно да знаят кой произвежда храната им, кой е отглежда, как я отглежда. Държим на това, че храната е местно отгледана. Т. е. в района, в който растем, живеем, че до последно е расла на корем, не е зряла по складове. Това, което днес виждам тук като посещаемост, много ни радва.

А посетители и производители действително не липсват. Всички фермери тук са единодушни, че точно такива пазари са най-полезни, защото скъсяват дистанцията между тях и клиентите им.

Това е идеята на фермерския пазар – късата верига потребител – производител, нещо, към което винаги сме се стремили. Има го личното отношение от наша страна съответно уважението и доверието от тяхна страна, която е изключително важно, казва производителка. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна