Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 109 години от обявяването на Независимостта на България

| обновено на 22.09.17 в 10:10

Днес се навършват 109 години от обявяването на Независимостта на България. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година във Велико Търново с манифест на княз Фердинанд в църквата "Св. 40 мъченици", а след това е обявена и на крепостта "Царевец" в старопрестолния град. С този акт са отхвърлени окончателно претенциите на Османската империя да се разпорежда с Южна България като със своя провинция, известна преди Съединението като Източна Румелия. Заедно с васалния си статут, българите отхвърлят и финансовите задължения към империята и западноевропейските държави, вменени ѝ с Берлинския договор, подписан 30 години по-рано.

Днес годишнината се отбелязва в цялата страна, но центърът на тържествата е във Велико Търново, където честванията започнаха с литургия в църквата "Св. 40 мъченици". В крепостта "Царевец" от 10.30 часа е военният ритуал по издигане на националния флаг, който Българското национално радио ще излъчи пряко.

През деня ще има безплатни туристически беседи по знаковите места в старопрестолния град, свързани с обявяването на Независимостта на България, детски празници и фолклорни концерти. Участниците в 11-ия Международен фестивал на военните оркестри ще изнесат шоу спектакъл.

Тържествената проверка-заря на площад „Цар Асен Първи“ е от 19.30 часа. Тя ще бъде предавана пряко от БНР.

В София честването на годишнината от обявяването на Независимостта ще бъде от 11.00 часа на площад "Княз Александър Първи". Днес Националният военноисторически музей ще работи с вход на половин цена, а посетителите ще имат възможност да видят голямото огърлие на най-високото отличие на Царство България - ордена "Св. св. равноапостоли Кирил и Методий", учреден от цар Фердинанд по повод първата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Орденът се съхранява в трезора на БНБ и се показва пред публика при изключителни случаи, какъвто е и днешният празник.

В Ямбол Денят на Независимостта ще бъде отбелязан в Музея на бойната слава, който ще бъде отворен за посетители през целия ден, предвидени са и състезания по стрелба. След издигането на националния флаг и словото на кмета Георги Славов от Регионалния исторически музей ще бъде направена презентация на тема "109 години независима България", а веднага след нея започват демонстрационни игри, сглобяване и разглобяване на автомат "Калашников", хвърляне на ръчна граната в цел, както и стрелби по мишена с въздушна пушка. Началният час на отбелязването на празника е 10.00 часа, денят ще бъде открит с изпълнение на ямболския духов оркестър.

С ритуал-поклонение пред паметника на Седми конен полк "Орлето" в Сливен се отбелязва 109-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България. Началото на събитието е от 11.00 часа. В официалната програма на честването е предвидено кметът на Сливен Стефан Радев да поднесе празнично слово към гражданите на общината. Ще се състои ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника "Орлето". Празникът ще продължи с изпълнения на Военния духов оркестър. По-късно вечерта стартира двудневният Фестивал на Сливенските войводи. Организаторите са предвидили изложение на храни и напитки от сливенски фирми, концерт на група "Сигнал" и кулинарно шоу с Ути Бъчваров.

В
Плевен годишнината ще бъде отбелязана в Регионалния исторически музей. Там излагат копие на манифеста, с който княз Фердинанд обявява Княжество България за независимо Българско царство. В тържествената церемония участие вземат почетен караул, Общински духов оркестър - Плевен и хорът "Гена Димитрова". Плевенчани ще могат да видят днес и манифеста, прочетен преди 109 години пред събралото се множество в града. И до днес са запазени столетни дървета, залесени по инициатива на тогавашната градска управа. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна