Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Официален старт на Европейската седмица на спорта

| обновено на 23.09.17 в 11:26
Снимка: архив

Днес се дава официалният старт на Европейската седмица на спорта. Инициативата, която ще включва различни спортни игри и мероприятия в девет града, започна със спортно изложение в Борисовата градина в София тази сутрин.

Европейската седмица на спорта се организира за трета поредна година. За 2017 година тя ще се проведе от 23 до 30 септември със спортни събития в София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Благоевград и Враца.

Европейската седмица на спорта е инициатива на Европейската комисия за насърчаване на заниманията със спорт и двигателната активност сред населението в Европа. Целта е да се увеличи броят на физически активните граждани, защото спортът повишава качеството на живот, подобрява здравето, намалява икономическите разходи на домакинствата и носи послание за толерантност. Проектът е съфинансиран по Програма Еразъм + на Европейския съюз.

Едва 3% от българите са физически активни, заяви в предаването на "Хоризонт" "Закуска на тревата" Йоанна Дочевска, председател на Асоциацията за развитие на българския спорт, като допълни: 
Причините  са комплексни - голяма част от тях казват, че липсва финансова възможност или липсва спортна инфраструктура. Очакваме да края на този година и обновени данни, които да покажат дали през  последните три години има развитие. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна