Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министрите на околната среда, туризма и транспорта се срещат с комисарите Кармену Вела и Корина Крецу

Снимка: Архив

Еврокомисарите по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела и на регионалното развитие Корина Крецу ще посетят България в края на тази година или в началото на следващата, за да инспектират хода на изграждането на АМ "Струма“. Това стана ясно след среща между тях и министрите на регионалното развитие Николай Нанков, на транспорта Ивайло Московски, на околната среда Нено Димов и на туризма Николина Ангелкова в Европейската комисия.

Днес е бил представен напредъкът по реализирането на АМ "Струма“, каза министърът на регионалното развитие Николай Нанков:

Отново позицията на еврокомисарите, както и преди три месеца, беше да следваме стриктно европейското и национално законодателство и екологичните процедури, което и правим. 2023 година е крайният срок, в който трябва да реализираме в цялост АМ "Струма“ във всички участъци.

Уверих отново еврокомисарите, че както и преди, така и сега ще спазваме стриктно екологичното законодателство, каза министърът на околната среда Нено Димов:

На практика на 11 септември бяха обществените обсъждания. Имаше двуседмичен срок, който изтича днес, за коментари и бележки след обществените обсъждания. На практика сега тече 30-дневен срок, в който трябва да се събере Висшият експертен екологичен съвет и да се разгледа по същество докладът с оценката за въздействие върху околната среда и да излезе с решение, така че ще продължим стриктно да следим българското законодателство и да го изпълняваме.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Ангелина Пискова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна