Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обликът на ЕС след излизането на Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според главния преговарящ за излизането на Великобритания от Европейския съюз Мишел Барние Великобритания трябва да претвори елементите от речта на британския премиер във Флоренция Тереза Мей в преговорни позиции по Брекзит. Барние каза това след четвъртия кръг от преговори между ЕС и Острова.

Речта на британския премиер Тереза Мей във Флоренция показа гъвкавост, необходима за успеха на преговорите с ЕС. Това заяви пред журналисти ръководителят на британския преговорен екип Дейвид Дейвис преди началото на днешната поредна среща, посветена на въпроса с напускането на Великобритания.

Очакваме седмицата да бъде натоварена, добави той по повод четвъртия кръг от преговори с Брюксел. Даваме конкретни предложения и няма извинения за липса на напредък, добави Дейвис. Той посочи, че по въпроса за правата на гражданите Лондон ще приложи изцяло споразумението, когато бъде постигнато, съобразно британското право. По темата за Ирландия той очерта единодушие в стремежа за запазване на Белфасткото споразумение. Дейвис повтори думите на Мей, че Лондон не желае европейските му партньори да се тревожат, че ще получат по-малко или ще дадат повече в общностния бюджет заради британското решение за напускане. Той изрази отново очакването за установяването на ново дълбоко специално сътрудничество с ЕС.

3-те милиона граждани на страните-членки от ЕС в Обединеното кралство са високо квалифицирана работна сила, образована и готова да се интегрира в обществото на Обединеното кралство. Те са различни от бежанците, които са проблем както за Обединеното кралство, така и за държави-членки на ЕС. Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" проф. Георги Генов, декан на катедра "Международни отношения" в УНСС:

Общата уредба на пребиваване на чуждестранни граждани на територията на Обединеното кралство, когато става дума за трудова миграция, респективно наличие на трудов договор, работодател и т.н., по същество е един режим, който в много отношения е близък до режима, постановен от ЕС. Аз не мисля, че това е проблем и ще представлява някаква спънка.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Ангелина Пискова и интервюто с проф. Георги Генов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна