Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Засмукващият" чар на спа курортите

Неправилно поставена предпазна система е вероятната причина за поредния инцидент с дете, пострадало в джакузи

Снимка: Венета Николова

Вероятна причина за поредния инцидент с дете, пострадало в джакузи, е неправилно поставена предпазна система. Това каза в интервю за предаването "Хоризонт до обед" заместник-председателят на Съюза по балнеология и спа туризъм Сийка Кацарова. Тя поясни кой трябва да следи за безопасността на устройствата:

Откровено казано това е един процес, който включва собственикът на обекта, на хотела, на СПА центъра и контролните органи, които следят за хигиената, тоест, районните инспекции по здравеопазване. Тяхна е отговорността за следене на температурата на водата, замърсяването и всичко друго.

Такива инциденти се случват в цяла Европа, добави още Кацарова:

Имаме вече добри практики в България – в термалните зони има ограничен достъп на деца до 13 години, на места е до 15 години. Това е въпрос на регулация. Всъщност в термалните зони минералната вода е с висока температура и не е препоръчително за деца да влизат вътре, така че тук е и до отговорност на родителя. Аз самата смятам, че процесът е взаимен. Един родител, който посещава курорт, трябва да се интересува колко градуса е термалната вода и дали е подходяща за детето, така че да бъде отговорен гост.

Цялото интервю със Сийка Кацарова можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна