Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Стойнев: Очаквам политическият проект на Слави Трифонов да последва съдбата на партиите на Янев, Бареков и Марешки

Веселин Стойнев
Снимка: www.bnt.bg
В коментар по повод актуалните данни за политическите нагласи и управлението, оповестени преди ден от агенция "Алфа рисърч", Веселин Стойнев, който е заместник- главен редактор на българското издание на сп."Икономист", коментира в ефира на "Хоризонт" слабото представяне сред избирателите на десните извънпарламентарни партии (РБ, "Да, България" и "Нова република"), както и на партия "Воля" на Веселин Марешки.

Като отбеляза, че сумарният резултат на десните извънпарламентарни сили  е четири и половина процента, Стойнев коментира, това е резултат първо от разделението, което дойде преди последните парламентарни избори и добави:

Тепърва предстои решението как оттук нататък ще вървят тези сили -  дали ще се обединяват и под каква форма, имам предвид "Да, България" и "Нова република", какво ще прави Реформаторският блок -  там предстоят също партийни решения тази есен.


Действително част от избирателните на така наречената "традиционна десница" се оттеглиха разочаровани още след изборите и може би част от тях са в тези 8%, които декларират, че ще търсят друго политическо представителство, друга част пък са някакъв пасивен електорат, макар и с отвращение, както казваше навремето премиерът Костов, на ГЕРБ.

При всички положения до края на годината трябва нещо да се структурира в така наречената традиционна десница. Защото нейните избиратели си остават един значителен дял от населението, но остават политически непредставени  - според различни социолози става въпрос за между 300 и 500 хиляди души. Това са предимно градски, добре образовани жители, за съжаление, може би вече в една по-напреднала възраст  - по младото поколение, поколението на 20-30 годишните, няма такива привързаности и такива носталгични спомени, дори ако щете от първите години на демокрацията, когато София и големите градове бяха сини. А сега нищо синьо няма в парламента, каза Веселин Стойнев.

Той коментира още, че спадът в подкрепата за партията Марешки "Воля" не е изненадваща, подобна съдба са имали и други подобни партии:


Тук няма нищо изненадващо. Това е поредната партия "патица", която се появява почти при всички избори  - ако си спомняте това беше Яне Янев, след това Бареков, сега Марешки, следващият ще бъде Слави Трифонов. Тези партии винаги изгряват с някаква рязка популистка надежда за възмездие, за смяна на елита, за борба с корупцията./../..Разбира се, това не са устойчиви проекти и те винаги в един момент си свършват ролята и залязват, каза Стойнев, като отбеляза, че  Марешки все още има лостове, които може да използва, за да повиши подкрепата си сред избирателите.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени