Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още за изводите от актуалното проучване на обществените нагласи



Анализ на данните за обществените нагласи и подкрепата за политическите сили през септември, представено от агенция "Алфа рисърч", направиха в ефира на предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" преподавателят по политология в Софийския университет доц. Румяна Коларова и социологът Юлий Павлов, който е директор на Центъра за анализи и маркетинг.


Очевидно гражданите, избирателите са запазили своите нагласи, които бяха регистрирани чрез вота през април месец.  И в някои отношения не е нормално, не е естествено да очакваме, че много бързо ще се променят тези нагласи, макар че в България имаме такива случаи, отбеляза Румяна Коларова, като допълни:


СнимкаВиждате, че и самите електорални нагласи, за които много пъти сме правили уговорката, че не е редно да бъдат мерени извън предизборна обстановка, но и те се запазват стабилни - от тази гледна точка не може да се каже, че има изненади. Няколко месеца след формирането на правителство не е и периодът, когато може да мислим за подобни тенденции, освен ако правителството не е направило големи гафове. От тази гледна точка, ако трябва да търсим някакъв индикатор, някакъв симптом за промяна на нагласите, за оттегляне на доверие, винаги най-силният симптом е подкрепата за така наречената традиционна десница или за десницата, която е алтернатива на управлението. Виждате, че и там няма някакви особени промени, каза Румяна Коларова, като отбеляза, че трите извънпарламентарни десни сили събират около 4,5%.

Единствено значимото намаление на подкрепа за партии има при партията на Марешки, която като всяка малка, протестна, нова партия извън властта, е естествено да загуби подкрепа, но пък 11-те процента одобрение за лидера на тази партия показват, че там все още има значим електорален потенциал, който само времето ще покаже доколко е устойчив, коментира още Коларова.


Ясно е, че при основните политически сили съществени разлики няма  - разликата между БСП и ГЕРБ се поддържа от порядъка на 5-6 процента в полза на ГЕРБ, колкото беше и на парламентарните избори, каза Юлий Павлов, като отбеляза: 


Юлий ПавловАз смятам, че е напълно редно да се правят електорални изследвания по всяко време, защото те дават представа за динамиката на нагласите. И, разбира се, отговорните партии във всички държави в Европейския съюз непрекъснато правят такива изследвания, за да следят пулса на избирателите и дали тяхната политика е правилна или не. У нас, за съжаление, партиите не се съобразяват толкова с тези тенденции.


Виждаме, че има спад при националистите, има спад и при извънпарламентарната опозиция -  старата десница, парчетата СДС, плюс новата на Христо Иванов. Причината при националистите е, че там непрекъснато се раждат някакви скандали поради некомпетентността на техните министри, а в добавка Валери Симеонов играе малко ролята на гръмоотвод, който със своите изпълнения привлича обществено недоволство....Очевидно Бойко Борисов харесва да има такъв коалиционен партньор, който да привлича негативите  - в миналия парламент това беше Реформаторския блок, особено министър Москов, коментира още Юлий Павлов. Защо БСП не успява на този фон?  - попита още анализаторът, като даде и отговор:  Защото и те не са опозиция, смята Юлий Павлов.

Целия анализ чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна