Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският застраховател "Лойдс" очаква загуби за 4,5 млрд. долара от ураганите "Харви" и "Ирма"

Общите застрахователни загуби от двата урагана могат да достигнат 80 млрд. долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лондонската застрахователна компания "Лойдс" очаква да претърпи нетна загуба в размер на 4,5 млрд. долара от ураганите "Харви" и "Ирма", като в същото време отчете спад с 16% на печалбата си през първата половина на 2017-а година, въпреки че през периода януари - юни е имало ограничено изплащане на застраховки, съобщава агенция Ройтерс.

През първата половина на годината имаше ограничена активност по отношение на покриването на застрахователни изплащания. Нещата обаче ще бъдат твърде различни за второто полугодие с оглед не само на ураганите, но и поради покриването на щети от голямото земетресения в Мексико, както и от наводненията и тайфуните в Азия, отбеляза изпълнителният директор на голямата застрахователна компания - Инга Бийле.

Според нея "Лойдс" вече е изплатила над 160 млн. долара за покриване на застрахователни щети от урагана "Харви" и над 240 млн. долара за щети от "Ирма". Тя допълни, че очакваните общи нетни загуби на компанията за около 4,5 млрд. долара се основават на моделиране на "известни експозиции".

В същото време компанията RMS, осъществяваща подобно моделиране в застрахователния бизнес, посочи, че очаква общите застрахователни загуби от "Харви" и "Ирма" да достигнат цели 80 млрд. долара.

Изпълнителната директорка на "Лойдс" също така отбеляза, че все още е прекалено рано да се оценят загубите, дължащи се на урагана "Мария", който нанесе колосални щети на Пуерто Рико през миналата седмица. Някои анализатори прогнозират, че застрахователните загуби от "Мария" ще бъдат доста по-големи от тези в резултат на ураганите "Харви" и "Ирма".

Във връзка с процеса на Брекзит, Инга Бийле посочи, че "Лойдс" е на път да отвори по план свое поделение в Брюксел до средата на следващата година. Трябва да се има предвид, че повече от 20 водещи британски застрахователни компании вече представиха планове за разкриване на техните поделения в рамките на ЕС при положение, че Великобритания загуби своя достъп до единния европейски пазар в резултат на нейното напускане на Съюза.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна