Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партениотис към работодателите: Вразумете се, тръгнали сте на война с народа

Снимка: www.podkrepa.org

Повече от година наблюдаваме едно ненормално поведение, брутално поведение в някои моменти от страна на работодателите. Това заяви в предаването „12+3“ вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Йоанис Партениотис.

Имаме един доста нагъл отказ от колективно трудово договаряне на браншово и отраслово ниво, отказ от дебат за нивата на минималните осигурителни доходи. Наблюдаваме едно брутално отношение от гледна точка на тези, заложени с определяне на механизма за минималната работна заплата, натиск върху размера на платения отпуск, а сега съответно имаме и ограничаване свободата на сдружаване – нещо, с което в „Подкрепа“ замисляме да направим оплакване, сигнал до Международната организация на труда, тъй като това кореспондира с Конвенция, по която страна е България. Трябва да е ясно едно и бихме призовали нашите работодатели – вразумете се, защото вие водите и сте тръгнали на война с българския народ, а който е тръгнал на война с българския народ, той е обречен. Резултатите от такава война могат да бъдат само едни – задълбочаване на демографската криза, изтичане на кадърните българи извън страната.

От синдиката настояват да отпадне от дневния ред на заседанието на НСТС въпросът за допълнителното възнаграждение за придобит стаж. Партениотис обясни:

Причините да искаме отлагане на тази точка и въобще да отпадне от дневния ред на днешното заседание са две. Едната е свързана с нарушение на правилника за организация и дейността на съветите за тристранно сътрудничество. Преди да бъде разгледан какъвто и да е казус на заседание на НСТС, предварително трябва да бъде обсъден в работните групи и след като тези работни комисии излязат със своята позиция, заключения и предложения за решение, тогава да бъде разглеждан в НСТС. Втората причина е, че работодателските организации на 25 юли подадоха сигнал в Комисията за защита от дискриминация. В тази връзка е образувана преписка. Решенията на тази комисия са задължителни, доколкото съответно те не бъдат атакувани по реда на административно-процесуалния кодекс. Ние искаме да получим становището, решението на комисията и тогава да седнем и да дебатираме този казус.

Според Партениотис държавата в този казус трябва да е балансьорът в тези крайни позиции – на работодатели и на синдикати.  

Няма никакво значение по какъв начин човек е влезнал в групата на безработните и се е регистрирал в Бюрото по труда. Не би трябвало да бъде това критерият за определяне на обезщетението. Критерият за обезщетение трябва да бъде приносът в системата като размер и срок, каза още Партениотис.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна