Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Петрикивска живопис“ – украинско културно наследство в галерия „Мисията“

Момент от представянето на изложбата „Петрикивска живопис“ в галерия „Мисията“
Снимка: culture-mfa.bg
„Цъфнало е лято в градината“, „И всяка пролет с всичка сила по цялата земя цъфтят градини“, „Врабчетата се разчуруликаха преди дъжда“, „Многобагрената есен броди из градини“ – това са заглавията на живописни пана от изложбата „Петрикивска живопис“, която можете да разгледате в галерия „Мисията“ на Министерството на външните работи. Поводът да бъдат представени работите на трима украински художници там е 26-ата годишнина от независимостта на Украйна. Изложбата беше представена от Людмила Димитрова, директор на Културния институт към Министъра на външните работи, която каза:
Ценим високо избора на нашите колеги и приятели да честваме годишнината чрез един от най-значимите културни символи на Украйна – Петрикивската живопис. Тя припомни и Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване и насърчаване на многообразието на културно изразяване, от действието на която се навършват точно 10 години, като посочи, че Петрикивската живопис е вписана в листата на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО през 2011 година.
Изложбата откриха Георги Карастаматов, пълномощен министър, който поздрави гостите като представител на политическата дирекция на Министерството на външните работи, и посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи, домакин на събитието. Въпреки че е обиколила цял свят с творбите си, майстор Валентина Панко, един от тримата автори в изложбата, продължава да се вълнува при всяка следваща среща с публиката, както сигурно ще усетите по гласа и в интервюто за „Артефир“. Преводът е на Олена Коцева – председател на Сдружението на украинските организации „Мати Украина“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна