Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работниците от "Емко" готвят протест пред МС в понеделник

| обновено на 29.09.17 в 16:04
Снимка: БГНЕС

Работниците от военния завод „Емко“ в Трявна се събраха на протест в защита на работните места. Те поискаха лицензът на дружеството да бъде върнат и да продължат нормално да работят. 

Протестът, в който взеха участие над 300 работници и служители на оръжейното предприятие, завърши с решение за нов протест пред Министерския съвет в понеделник. Плакатите на протестиращите гласяха: "Върнете ни завода" и "Не ни оставяйте без работа". 

Според протестиращите, проверките на завода са тенденциозни и с тях държавата упражнява рекет спрямо "Емко", а целта е да унищожи предприятието. Работниците поискаха да бъде спазено обещаното връщане на лиценза на 6 октомври и да продължат да работят. Настояването им подкрепиха техни колеги от Монтана, както и от "Дунарит"-Русе.

В отворено писмо до медиите организаторите на протеста се оплакаха от непрестанните проверки, които според тях са организирани на високо държавно ниво и целят унищожението на „Емко“, конфискуването и разпродаването на продукцията. Това е четвъртият митинг от началото на протестите. Заетите във военното производство са недоволни от действията на държавните органи, които, според тях, са организирани и репресивни. Директорът на предприятието в Трявна Славчо Дениев каза:

За да спре атаката на държавната машина срещу нас, да се възстанови лицензът ни за външнотърговска дейност, да се възстанови действието на законно сключени и изпълнени към момента договори за реализация на нашата продукция, и да спрат лъжите на министъра на икономиката по отношение съдбата на работещите във фирма „Емко“.

Недоволните се заканват, че ще продължат с протестите, докато исканията им не бъдат изпълнени.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна