Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Натали Хейл идва в София със семинар-обучение за това, че "Всеки може да чете"

| обновено на 29.09.17 в 11:37
Снимка: БГНЕС
"Всеки може да чете"  -  това е името на книгата на Натали Хейл, както и темата на една специална среща, която организира Сдружението на родителите на деца със синдром на Даун  - "Семинар-обучение с Натали Хейл".  

Таня Маринова, която е председател на сдружението, представи детайли за събитието в ефира на "Хоризонт", като изтъкна, че авторката, която е специалист в своята сфера, идва за първи път в Европа:


Това е много важно да се каже, защото тя е един експерт-обучител по четене за деца със специални потребности, много добре познат в САЩ. Оказа се, че и в Индия прави обучения, но за първи път идва в Европа и за нас е огромна чест, че това се случва и благодарение на една много малка организация, каквато е нашата, реално. Но ние, както винаги - влюбени в децата си и вярвайки в тях, сме готови на големи чудеса.

Таня Маринова посочи, че авторката започва да пише "Всеки може да чете" на базата на собствения си опит със своето дете:

Тя всъщност е иновативен учител, най-общо казано, но най-вече майка на специално дете. Разбира се, нейният син вече е възрастен, пораснал със синдром на Даун и благодарение на него и последващите нейни други специални ученици, в рамките на повече от 20 години тя разработва тази методика  - бърз метод за обучение по четене за деца със синдром на Даун и други проблеми на развитието. Защото истината е, че всеки може всичко, обаче някой да вярва и да му помага. И в този смисъл обучението по четене не е невъзможно, както много от нас мислят, за различните хора, с различен начин на мислене и на обработка на информацията на мозъка. Просто те трябва да се научат по една друга система, което всъщност е едно от решенията и на Натали.

Снимка

Тоест, бих казала, обобщение на много различни методи, които са познати  - алтернативни методи на обучение, от типа на Монтесори./../. Просто, най-общо казано, Натали минава през сърцето и обучава мозъка.  Тоест с любимите неща на всеки един от нас, които трябва да те заинтригуват, можеш да прокараш, така да кажем, по-скучните, но полезни знания и това се случва точно с тази методика.  И всички учители, които повярваха, че може да им бъде полезно това обучение, ще бъдат утре и вдругиден на нашия семинар в София.


Повече по темата, както и за впечатленията на Таня Маринова от системата на обучение на децата със специални потребности у нас, може да научите от звуковия файл. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна