Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е регионален лидер в противодействието на киберпрестъпността

Явор Колев
Снимка: БГНЕС

За съжаление престъпността в областта на киберпрестъпленията е доста напред, предвид и това че приходите, които генерира от извършването на тази престъпна дейност са около хиляда милиарда годишно в световен мащаб. И можете да си представите, че този огромен икономически и финансов ресурс се спряга и в извършване на нови престъпления, търсене на нови форми, коментира Явор Колев, началник на отдел „Трансгранични престъпления“ в ГДБОП, който гостува в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ във връзка с регионалния форум по киберсигурност и киберпрестъпност, който предстои да се проведе в София с участието на представители на Съвета на Европа, Европол и на повече от 20 държави. Във форума ще вземат участие и експерти от Съединените щати, като от американските правоохранителни агенции ФБР и Сикрет Сървис се очаква да изпратят не само свои високопоставени представители, но и най-добрите си експерти по борба с киберпрестъпленията.

Според Колев развитието на технологиите обуславя и развитие на най-различни и нови форми на извършване на престъпления, за чиито ефективни превенция и противодействие полицаите трябва да се обучават.

В рамките на конференцията ще бъдат проведени закрити обучение на представителите на държави от Югоизточна Европа и България, която Колев определи като „регионален лидер в противодействието на киберпрестъпността и координационен център в тази област“.

Като отбеляза, че отговорността за противодействие на киберпрестъпниците и за създаването на условия за киберсигурна държава и киберсигурно общество е не само на правоохранителните органи, но и на цялото общество, началникът трансгранични престъпления в ГДБОП изрази надежда, че форумът ще е полезен и за представителите на държавната власт и на неправителствения сектор, имащи отношение към киберсигурността, както и за развитието на публично-частното партньорство в тази област.

Според Колев ГДБОП не само противодейства на киберпрестъпленията, но отдава голямо значение на превенцията, като взема участие в медийни предавания и в различни мероприятия на други държавни органи, както и на частни и неправителствени организации, където се предоставя информация за различните типове престъпление и за начините за предпазване от тях.

Колев подчерта, че на трансграничният и комплексен характер на киберпрестъпността налага борбата с нея да се извършва на територията на няколко държави, като извършителите могат да бъдат и в трети страни. Ето защо според него е необходимо да се задълбочава международното сътрудничество и да се създава законодателство, което е адекватно и общо за държавите. Той изтъкна като примери за наченки на подобни практики Европейския съюз и Конвенцията по киберпрестъпност на Съвет на Европа, която е приета от много страни в света.

В заключение Явор Колев напомни, че ГДБОП поддържа гореща линия за подаване на сигнали и че интернет-сайта cybercrime.bg работи денонощно и предоставя съвети и ценна информация за най-новите тенденции в киберпрестъпността и за това как гражданите да реагират, ако станат нейни жертви.

Цялото интервю на Силвия Великова с Явор Колев, началник на отдела за борба с трансграничните престъпления в ГДБОП, можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна