Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 30 септември и 1 октомври

Крими уикенд в НДК

Част от експозицията на музея на криминологията и наказателната практика във Вашингтон
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Клуб "Саламандър" и литературен клуб "Перото" в НДК ще предоставят този уикенд възможност на почитателите на криминалната литература да разберат как се пишат криминални романи, как се е откриват улики и да поговорят за ролята на писателите-криминалисти.


Издателят Бойко Беленски, председател на клуб "Саламандър", гостува в ефира на "Хоризонт", където разказа подробности за събитието. Като припомни, че България има традиции в криминалния жанр, той отбеляза:

Разбира се, че ще наблегнем на българското, защото нашите читатели ще могат на живо да видят авторите, които творят за тях, които харесват, които си ги представят, но, може би, не са ги виждали на живо.


Аз мисля, че един писател не бива да се разграничава от действителността, напротив  - той трябва да се слее с нея, за да може съвсем реално и ползотворно да я реализира в своето произведение, отбеляза още Беленски, като изтъкна, че всъщност е доста натоварващо за писателя да пише за престъпността, защото той трябва да влезе в кожата не само на главния си герой, но и на всички съпътстващи образи, които градят сюжета.

Искам да кажа, че нашите теми минават през сърцето, подчерта Беленски. Цялото интервю може да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна