Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистът Руслан Йорданов: Има забавяне в подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата

През миналия месец дългоочакваните финанси за подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019-а година бяха преведени, тъй като досега парите се бавеха, защото те са от средствата на държавния бюджет. Това каза в интервю за предаването "Хоризонт за вас" журналистът Руслан Йорданов, който е главен редактор на електронното издание Plovdiv time:

Има известно забавяне в подготовката, но вече културната програма е към 70-80% готова. Сега се сключват договори с определени участници, фестивали. Артистичната програма ще я докараме, но с инфраструктурната програма положението е доста по-сложно, тъй като там проектите са доста сложни и големи. Това са Тютюневият град, кино "Космос“, остров "Агата“ и няколко други, които изискват освен пари, така и намесата на много институции, съгласувателни процедури, проекти, търгове и т.н. Там се очаква известно забавяне или просто да не бъде изпълнено това, което е замислено в пълния му обем, но така или иначе общината се надява в общи линии най-важните неща да бъдат налице, както и централният площад да бъде ремонтиран и да има още няколко зали, които да бъдат пригодени за сценични събития.

Йорданов обясни, че не е ясно защо се е получило това забавяне:

В началото на тази година, когато общината и Фондация "Пловдив 2019“, която се занимава с подготовката, дадоха поредица от тревожни пресконференции, че парите се бавят от правителството, тогава управляващите казаха, че имало пречка в закона, която не позволявала пари от държавния бюджет да се дават за културни събития, а трябва да бъдат за инфраструктура. Вероятно има някакви други причини. Може би по линия на управляващата партия ГЕРБ , тъй като и държавата, и общината се управляват от нея. Така и не стана ясно каква е причината, но забавянето е налице и някои неща, които изискват по-дългосрочно планиране и евентуално присъствие на големи звезди, няма да стане, тъй като до 2019-а има реално година и половина.

Цялото интервю с Руслан Йорданов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна