Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гийом Балас: По-добра идея е ЕС да се подсили, вместо да се разширява

Според евродепутата Гийом Балас от Партията на европейските социалисти, в речта, която френският президент Еманюел Макрон произнесе тази седмица за реформирането на Европейския съюз, има положителни елементи, но и доста противоречия и нереалистични идеи. Балас нарича разширяването на Европейския съюз към Западните Балкани глупост и се противопоставя на германо-френската ос в общността.

Трябва да се борим срещу социалния дъмпинг, но Макрон не дава никакво предложение, което реално да води до решаването на проблема. Това коментира в интервю за предаването "Хоризонт за вас" евродепутатът Гийом Балас:

Такава беше и полу позицията му за екологията, означаваща полу нищо. Той иска разширяване на Балканите, което намирам за глупаво. Смятам, че е по-добра идея Европейският съюз да се подсили, както и неговите вътрешни механизми, вместо да се разширява, но трябва да призная, че той каза интересни неща за еврозоната, за парламента в нея, а това са демократични механизми и в крайна сметка Европа иска да е синоним на прогрес, не само на регрес за хората. Трябва да сме честни и да признаем, че от една страна тази реч беше интересна и то ако я сравним с трима предишни президенти, които нищо не казаха, направиха или придвижиха за Европа. В същото време трябва да имаме трезв поглед и да кажем, че това едва ли ще стигне далеч, ако няма по-ясни признания. Лично мен допълнително ме притесняват две неща – изобщо не вярвам в съвместна стратегия с германската десница. За мен това е глупост, която няма да се случи. Още повече, че г-жа Меркел не получи мнозинство на изборите. От тази гледна точка, еврозоната няма да отиде напред – Германия не иска парламент в еврозоната, нито икономическо управление там, нито пък напредък по въпросите за прозрачността при свободния обмен. Същото важи и за екологичните въпроси от сериозна значимост. Германия няма да вложи своите средства в бюджет, предназначен за инвестиции.

Цялото интервю с Гийом Балас можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна