Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на сърцето

Проф. Асен Гудев: Ограничаването на тютюнопушенето на обществени места намалява драстично инфарктите на миокарда

Световният ден на сърцето е инициатива, която се отбелязва в цял свят по инициатива на Световната кардиологична асоциация.

В интервю за предаването "Хоризонт за вас" кардиологът проф. Асен Гудев, началник на Клиниката по кардиология в болница "Царица Йоанна - ИСУЛ", поясни каква е основната цел на тази инициатива:

Основната цел е да се обърне внимание на обществото, на правителствата, на политиците, че голяма част от сърдечно-съдовите заболявания, 80% от инфарктите са предотвратими, т.е. ако се спазват мерки по отношение на диета, ограничаване на тютюнопушенето, значително намалява рискът от сърдечно-съдови заболявания. Истината е, че сърдечно-съдовите заболявания не само в България, но и в света, особено в страните с нисък и среден доход на глава от населението, представляват не само един важен здравен проблем, но и голям икономически проблем – преждевременната смъртност. Това е нещо, което представлява голямо предизвикателство към нашето общество, а не само към лекарската гилдия и в частност кардиологията. У нас преждевременната смъртност от заболяване на органи на кръвообръщението, каквато е класификацията на 100 000 души население, макар и да има тенденция към намаляване, остава сравнително високо – около 93-95 човека на 100 000.

Ограничаването на тютюнопушенето на обществени места намалява драстично инфарктите на миокарда, добави още проф. Гудев:

В България имаше няколко полезни инициативи и на ниво правителство, и на обществено ниво. Едната от тях беше ограничаването на тютюнопушенето на обществени места. За съжаление ние дадохме крачка назад. Доказано е, че тази мярка намалява драстично инфарктите на миокарда в много страни. Ограничаването на тютюнопушенето на обществени места беше доста правилна стъпка. Формално забраната не е отпаднала, но никой не я спазва.

Цялото интервю с проф. Асен Гудев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна