Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози откриха наново западната крепостна стена на Рациария в района на видинското село Арчар

Рациария

Археолози откриха наново западната крепостна стена на Рациария, за която се смяташе, че е унищожена от иманяри. Със средства от Министерството на културата преди пет години бяха подновени разкопките в района на видинското село Арчар. Целта е някогашната столица на римска провинция да се превърне в туристически център.

Крепостна стена с дебелина до три метра и половина е пазела римската граница. Открита е преди повече от 40 години от българо-италиански екип, който проучвал античното селище, но в последствие иманяри разкопават района с верижни машини. Сега до нея отново достигат археолозите, водени от доцент д-р Здравко Димитров:

Успяхме също така да регистрираме отново тези четири кули, които са били. Възможностите там за бъдещи проучвания, както и за реставрация и социализация на тази зона са много добри.

Археолозите продължават проучванията и на римската вила, която е заемала цял квартал в античното селище. За пръв тази година разкопки са извършени на централната улица.

Разкритата крепостна стена е подходяща за експониране, според доцент Иво Топалилов:

Все още не всичко е безвъзвратно загубено и унищожено.

До превръщането на Рациария, някогашна столица на Крайбрежна Дакия в туристически център, на археолозите все още им предстои много работа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна