Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служители от "Емко" протестират пред МС заради отнетия търговски лиценз на дружеството

| обновено на 02.10.17 в 14:48
Снимка: БГНЕС
Служителите от оръжейния завод ЕМКО протестират пред сградата на Министерския съвет в София срещу отнетия търговски лиценз на дружеството. Те заявиха, че се надяват на среща с премиера Бойко Борисов, чиято ангажираност с проблемите на завода оцениха високо. 
В писмо до медиите организаторите на протеста заявяват, че ще се борят против опита ЕМКО и работни места да бъдат унищожени, а продукцията - конфискувана.

Депутати от опозицията ще сигнализират прокуратурата с настояване за проверка по казуса ЕМКО. Това съобщи пред протестиращите служители на предприятието Жельо Бойчев от БСП. Той уточни, че в момента депутатите опитват да съдействат на представителна група от оръжейния завод да влязат на среща при премиера Бойко Борисов. 

Протестът събра и десни, и леви политически опозиционни сили, въпреки опитите на работещите и служителите в ЕМКО да се разграничат и многократно да заявят, че протестът им е социален и икономически, а не е политически.
Иначе протестиращите се събраха на площада пред Министерския съвет с викове: "Мафия" и "Оставка". На плакатите им се четеше: "Не ни оставяйте без работа" и "Искаме си завода". 
Според един от директорите - Славчо Демиев, правителството води война срещу предприятието, а работещите призоваха премиера Бойко Борисов да слезе при тях. Засега обаче това все още не се е случило. 
Александър Славчев - служител от предприятието от град Трявна:
Протестът се мести от гледна точка на това, че органът, който инициира всички проверки и действия срещу нас, е точно тук. Нашата идея е да привлечем вниманието на премиера, на неговите подчинени, на неговите министри, които са принципали на държавните структури, които упражняват репресивните действия срещу нас. Всички проверки са с една-единствена цел: да се намерят каквито и да било проблеми, за да могат срещу нас чисто "законово" да се ограничат действията на фирмата.
"Искаме да работим за себе си и за бюджета", казаха още протестиращите. И един интересен факт. С тях пред Министерския съвет бяха и техни колеги от предприятия-подизпълнители на ЕМКО.

От ЕМКО твърдят, че произвеждат специфични боеприпаси, които друго предприятие не може да изработи, а заради отнетия лиценз са изпуснали възможност да участват на международни търгове, които са очаквали да спечелят.

Министърът на икономиката Емил Караниколов обяви по-рано днес, че проверките в завода са приключили. Предстои МВР да ги обобщи, след което на 6-и октомври Междуведомственият съвет за отбранителна индустрия ще реши дали лицензът да бъде възстановен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна