Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Методи Лалов: Институционално Районният съд е съсипан

2
Снимка: БГНЕС

Наказателното отделение на Софийския районен съд от днес вече работи в новата сграда на бул. „Скобелев“. В предаването „Преди всички“ съдия Методи Лалов, бивш председател на Районния съд, коментира забавянето на откриването на новата сграда на съда:

Това показва за пореден път колко недобре работят държавата и институциите. Целият проект и реализирането му, ако бъде проследено какво се случи, ще покаже недъзите на работата на държавната администрация, липсата на стиковка между отделните институции и ще покаже нежеланието да бъде направен един проект както трябва. Това, което се случи, и във вида, в който ще го видите, е с кански сили и мъки постигнато, щеше да бъде поне 20% по-зле, отколкото е сега. Истината обаче е, че е поне няколко десетки процента по-зле, отколкото трябва да бъде. Една публична сграда на съдебна институция не би трябвало да изглежда по начина, по който ще изглежда сега – с ръжди, с пукнатини, с криви стени, с недовършени неща, с недобро околно пространство, с липса на добра климатизация например на централното фоайе – дребни битови неща, които обаче са симптоматични за невъзможността на държавата да се справя дори с това. /…/ Когато видях сградата за първи път на строежа, на нивото, на което беше, тя беше в плачевно състояние – течеше, беше започнала да се компрометира конструкцията ѝ, имаше брезички по покрива, имаше залепени плочки на покрива върху стиропор, липсваше изолация. Виждал съм кабели, които са сложени в контакта все едно е изградена инсталация, а всъщност липсват навътре в стените. Има сигнали в тази посока, но защо никой не е разследвал. Това беше състоянието, предадено от Министерството на отбраната.

Лалов посочи, че е работил с шестима министри на правосъдието. Според него това текучество е пагубно за държавата.

Без институционална независимост, без нормални условия като натовареност Софийският районен съд никога няма да заработи добре, категоричен е Лалов и добави:

Това, че решихме сградния проблем е едно на ръка. Обаче институционално съдът е съсипан. Това, което направи ВСС след 2016-а, когато подадох оставка, беше чисто разправяне със Софийския районен съд. Назначиха председател, който не беше одобрен въобще от съдиите от съда и който нямаше един работен ден в Районния съд. След това демотивираха способните, опитните съдии от Районния съд да се кандидатират и в крайна сметка се кандидатираха двама неопитни кандидати. Резултатите 2 месеца по-късно се виждат – абсолютно не знае какво прави в момента. Такова поведение не трябваше да има ВСС. Такъв е моделът на мислене на хората от ВСС, от сегашния състав, такъв е моделът на задкулисието, което управлява съдебната система. Инакомислещи, хора, които са дейни, не са добре дошли
.

Лалов посочи, че докато е бил председател, е имал обаждане от членове на ВСС, които казват: отпуснахме ти 20 щатни бройки, назначи ни двама в администрацията:

Това са тези хора, които обикновено общуват с есемеси, вайбъри, едни и същи са. /.../ Противопоставяне на натоварени на ненатоварени съдилища – това направи този ВСС.

Лалов коментира и избора на нов ВСС:

Системата за електронен избор не е надеждна. Тя е пародийна. Лошото е, че възложената експертиза беше по същия начин.


Цялото интервю чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна