Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътища от време в „Митарствата на Гърневи в материалния свят“

БНР Новини
Снимка: Теодор Иванов

Франк Хърбърт: Не престава да ме удивява фактът, че хората се крият от спомените, останали от техните предшественици, издигайки масивни митологични прегради. И все пак, смисълът е скрит именно в тези спомени. Ние носим напред вълната на всичко, оставено ни в наследство – всички надежди, радости и скърби, всички мигове на ликуване и агонии от миналото ни.

100 години времево компресирани в 60 минути. Историята в съдби, разпръснати време-пространствено. Фичърът „Митарствата на Гърневи в материалния свят“ е конкретен, но и не. Конкретен, защото проследява пътя на няколко поколения представители на един български род с убедително научна – етнографска, историческа и генеалогическа – прецизност. Мартин, Антон, Андрияна, Татяна, Тодорка, Борис, Марияна, Симеон, Иван, Радой, Кочо. Това са част от хората, гласовете на някои от които ще чуете, други са се превърнали в полумитологични герои на ненаписани мемоари. Но всички, чрез спомени, архиви, родови предания, извайват като от аморфна глина историята на семейството, но и историята на България в тези 100 години. Фичърът реставрира миналото. Миналото от 1827 година, от село Либяхово, днешен Илинден досега. Историята, както корените на дърво се разклонява към Македония от XIX в., България, Германия и Еквадор от XX в. и днес.

Неконкретен, или по-скоро метафоричен пък е „Митарствата“, защото задава приморидиалния въпрос на второто поколение мислещи човеци – „какво е било преди мен?“. Вечното вглъбяване в себе си трябва неизменно да съжителства с въпроса „защо съм такъв, кои са ме създали такъв?“. Точно заради способността си да издирва следите на миналото, понякога бледи, понякога едва откриваеми, „Митарствата на Гърневи в материалния свят“ има силата на внушение, силата на убеждение всеки от слушателите да зададат този въпрос, изправяйки се пред своите предци.

Цялото време е необхватно, всички разклонения – трудни дори за моментна умозрителна представа. В 60 минути на 3 октомври от 02.00 до 03.00 часа ще можете да видите малък отрязък от цялото, което изграждаме заедно през очите на рода Гърневи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна