Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За и против ваксините – ползите и вредите от тях

Снимка: БГНЕС

Според Сдружението на общопрактикуващите лекари случаите на нежелани реакции от ваксините при децата са един на един милион. В резиденцията на френския посланик се открива кампания за ползите от ваксинацията. От Сдружение "За нашите деца" обаче изтъкват, че има случаи на деца, увредени от ваксина, а статистиката за нежеланите реакции не е леснодостъпна.

България е една от страните с голям брой задължителни ваксини, а същевременно липсва информация сред родителите – как могат да се откажат от ваксините, къде да подават информация за нежелани реакции, каза пред "Хоризонт" Ема Черногорска – председател на Сдружение "За децата ни":

Преди всяка една ваксинация на детето да четат листовките на ваксините, да се запознаят с Наредба 15 към Закона за здравето – и по-специално Приложение 10-А, където са описани възможните нежелани реакции след ваксини.

Черногорска подчерта, че липсва фонд за обезщетение на лицата, пострадали от ваксини. 

Родителите са задължени, по закон, да ваксинират детето си, а в случаите, когато се случи проблем след една ваксина, държавата вдига ръце и не полага никакви грижи за децата, които са увредени, евентуално, от ваксини в името на този колективен имунитет, заради който всъщност са задължителните ваксини.

Ползите от ваксинацията са доказани, категоричен е доц. Любомир Киров – председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари. Родителите трябва да се запознават предварително със страничните реакции, защото разясненията отнемат много време на личните лекари, а информацията е общодостъпна в листовките, категоричен е той:

Те говорят за аутизма. Имаше една публикация преди няколко години от един колега в Англия. Доказа се, че няма нищо общо със съответната ваксина.

Всяка една нежелана реакция се докладва задължително в Изпълнителната агенция по лекарствата, изтъкна лекарят и припомни, че благодарение на ваксините България е от първите страни, отстранили едрата шарка. 

Репортажа на Гергана Хрисчева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна