Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онлайн платформа помага на общината и гражданите да работят ползотворно заедно

Снимка: Facebook
В „Радиоприемница“ ви срещнахме с Йонко Лазаров и Теодор Минев, които помагат на хората да се свържат с местните власти и да споделят с тях проблемите, които срещат в ежедневието си.

Те са създатели на платформата „Аз-Кметът“. Първоначално разработват идеята си по поръчка на кметство в Силициевата долина, но след това решават да я внедрят и у нас.

Правим доста софтуерни продукти и едно от нещата, с които се гордеем, е платформата „Аз-Кметът“. Нейната основна цел е жителите на всяка една община в България да бъдат активни и всяка община да може да показва своята добра страна, чрез действията, които предприема на база тези сигнали, разказа Йонко Лазаров.

С Йонко сме приятели вече 20 години, последната година и половина посветихме на тази платформа, тя може да бъде революционен продукт за гражданите и комуникациите между общините и гражданите, посочи Теодор.

Йонко и Теодор са имали известни съмнения, относно внедряването на платформата в България, защото, според тях, у нас има недоверие от гражданите, в посока общините и това, което е извършено от тях. 

Идвайки от Силиконовата долина, решихме, че да се имплементира тук тази платформа, чисто технически не е изключително сложно, но въпреки това, въпросът беше дали хората ще го оценят като продукт и дали наистина ще има подобрение за техния статут в държавата.

Бихме казали, че постигнахме успех, защото още първия ден, когато пуснахме платформата, имаше подаден сигнал, общината реагира адекватно и този проблем се разреши. Това за нас е наистина e една добре свършена работа от гледна точна на държавната администрация и от гледна точна на задоволените желания на потребителите.

Казахме си, че ако един проблем бъде разрешен благодарениe на тази платформа, тя си е свършила работата. И в Бургас, където първоначално беше качена платформата, първият сигнал беше за една чешмичка, която не работи. Човекът, който подаде сигнал, беше свалил приложението, направил снимка и написал коментар. Общината в рамките на два-три дни отговори и чешмичката вече работи.

Платформата е напълно безплатна. В момента функционира в 10 града -  Бургас, Хасково, Харманли, Благоевград, Банско, Враца, Габрово, Велико Търново, Челопеч. В момента се водят разговори и със Столичната община.

Още за функционалности на платформата „Аз-Кметът“ и за това как и какви сигнали можем да подаваме през нея – чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна