Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Пиронков: Въвеждането на тол системата е един неизбежен процес

Снимка: БГНЕС
Въвеждането на тол системата е един неизбежен процес, който рано или късно трябваше да дойде. Това заяви в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Васил Пиронков, председател на Сдружението на автобусните превозвачи:

Друг е въпросът дали към настоящия момент тол системата отговаря на пътната обстановка, която имаме. Трябва и правителството да е наясно, че автобусните превозвачи, които извършват обществен превоз на пътници, извършват социална услуга, тоест там, където договорите са сключени с общините, тази услуга е с намаление, с определени критерии, има много правоимащи и е нормално тол системата да работи. Без нея е видно, че след 2020 година няма как да се поддържа пътната инфраструктура в България. Това го има във всички развити европейски държави, но трябва да има разграничение между тази социална услуга и другите несоциални услуги, извършвани от превозвачи като специализирания превоз и случайните превози.

Очакваме да се срещнем и да имаме разговори с облекчение, които да отговарят на сегашната обстановка на цените на билетите и да ползват отстъпка само тези автобусни превозвачи, които извършват транспорт, свързан с договор с общините, защото само там е социалната услуга, добави още Пиронков:

Там, където няма такива договори, ние сме "за" да работи нормално тази тол система. Аз бих искал само да напомня, че в Закона за автомобилните превози, в Закона за движение по пътищата трябва промяната на превозните средства, които са повече от 6 плюс 1 до 8 плюс 1, да се види в коя категория ще бъдат – във винетната система или в тол системата.


Цялото интервю с Васил Пиронков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна