Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Георгиев: Президентът правилно се възползва от възможността да задържи малко "топката" с Чолаков

В очакване на позицията на Румен Радев за Георги Чолаков

Снимка: БГНЕС

Аз смятам, че президентът Румен Радев съвсем правилно се възползва от възможността да задържи малко "топката“, тъй като чисто процедурно той не е обвързан с определени срокове. Това не е проблем, защото се очакваше конституирането на новия Висш съдебен съвет. Това подчерта в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" адвокат Емил Георгиев от "Правосъдие за всеки“ по повод очакваното обявяване на решението на президента по избора на Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд:

Още в първите си реакции, след като Георги Чолаков беше избран от стария ВСС, Радев даде да се разбере, че всъщност позицията председател на Върховния административен съд, която е изключително важна за управлението на държавата, би следвало лицето на тази длъжност да бъде избрано от съответния нов състав на ВСС, а ако кандидатът е толкова добър, както се твърди, няма никакъв проблем да бъде прегласуван избора му. Това е позицията на Радев. Аз не съм убеден, че Радев подбра най-добрите изразни средства, но във всеки един случай този спор така или иначе се разгоря.

Прави изключително неприятно впечатление изказването на новия председателстващ Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, че всичко трябва да се сведе до прегласуването на Чолаков, който така или иначе е бил избран, допълни още Георгиев:

Това е нещо, което е в пълно противоречие с понастоящем действащите правила, които всъщност предишният ВСС е гласувал - какво да се прави в такава ситуация, в която президентът не утвърждава с указ избора на един от тримата големи, независимо дали става въпрос за главния прокурор, за шефа на ВКС или за шефа на ВАС. Не знам дали защото Магдалинчев е от квотата на Народното събрание, но той вече е придобил някакви много неприятни навици, които са типични за повечето депутати в Народното събрание. Той се отнася към избора на председател на Върховния административен съд като чисто формалното прегласуване на закон, след като президентът е наложил вето. Факт е, че има някои прилики между двете процедури, но нещата не са съвсем идентични. 

Цялото интервю с Емил Георгиев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна