Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново лекарство в хематологията увеличава шанса за лечение на рядка болест

Снимка: БГНЕС

Ново лекарство в хематологията увеличава трикратно шанса да бъде преодоляна болестта и позволява ремисия без лечение при пациенти с рядко злокачествено заболяване на кръвта. Това съобщи проф. Жанет Грудева, национален консултант по хематология. 


Новото лекарство дава възможност след три години имунната система сама да поеме контрол над болестта при страдащите от хронична миелоидна левкемия. В последните години има голям напредък в лечението на този вид раково заболяване на кръвта с въвеждането на така наречените терапии, атакуващи директно засегнатите органи. Новото лекарство сега дава възможност да се спира лечението с тази терапия на част от пациентите. Така се постига ремисия без лечение, казва професор Жанет Грудева, която е национален консултант по хематология:


Трябваше да приключат клинични проучвания, които да аргументират възможността за спиране на лечение и в кратката характеристика на продукта, на този конкретен медикамент, ЕМА е включила възможността за спиране на лечение при строго разписани условия. 

Важен момент при назначаването на медикамента е кои пациенти отговарят на критериите, обясни проф. Георги Балаценко, микробиолог и хематолог:

Още на третия месец от лечението, благодарение на тези изследвания може да се каже кой пациент отговаря добре и за кой пациент отговорът не е оптимален. Вторият важен момент, който е в края на първата година, е да се търси падане на левкемичните клетки под 0.1 процент, който до голяма степен е един маркер за подобрена преживяемост. Следващата цел, която си поставяме, е постигане на отзвук, при който бихме могли да гарантираме, че при пациенти, при които е достигнато това ниво, не може да се очаква прогресия на заболяването.


Повече по темата ще научите от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени