Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вигенин: Да се потърси отговорност от хората, подготвяли кандидатурата ни за домакинство на ЕМА

Снимка: БГНЕС

България не направи достатъчно, за да влезе сериозно в това състезание, коментира в „Преди всички“ Кристиан Вигенин – председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в НС, кандидатурата на страната ни за домакинство на Европейската агенция по лекарствата. България получи най-ниска оценка според вътрешно проучване в самата агенция, изпратено до Европейската комисия, което беше оповестено вчера. Според изготвения доклад нашата кандидатура покрива само 1 от 30-те критерия. Една от слабите оценки, които София получава, е, защото не обещава да осигури безжичен интернет за служителите на Агенцията. Трябва да се потърси отговорност от хората, подготвяли българската кандидатура за домакинство на Европейската агенция по лекарствата, каза още той:

Още второто правителство на г-н Борисов подходи несериозно към тази тема, а когато сегашното правителство встъпи в длъжност, изчака до последния момента, за да изпрати формална кандидатура от четири страници, която беше пълна и с правописни грешки на английски. При такъв подход няма как на нашата кандидатура да се гледа сериозно. След това се позамаза положението, но първото впечатление също е важно. В тази битка влязохме абсолютно неподготвени и на олимпийския принцип, изглежда – просто ей така, за да участваме. То това го показа самото кандидатстване в последния момент с тия четири, бих ги нарекъл нещастни страници, които поне да бяха минали през човек, който говори добре английски. 

От Комисията по европейските въпроси предлагат да бъде преформулирано мотото на председателството ни – "Съединението прави силата", каза още Вигенин:

Мотото, както беше предложено в превод на английски език, считаме, че то не предава точно смисъла на понятието "Съединението прави силата", освен това, като мото не звучи добре.

Цялото интервю Таня Величкова с Кристиан Вигенин можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени