Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 200 делегати от 12 страни ще участват в Румъния в международна среща "Пътят на коприната"

В Румъния, в пристанищния град Констанца, организират международна среща, наречена "Пътят на коприната" . Делегатите са от 12 държави, сред които и България. Темите са свързани с възможностите и предизвикателствата на търговския проект за подновяване на историческия път, развитието на Транскаспийския коридор, свързването на континентите. 

Говорителката на компания "Администрация на морските пристанища" Моника Велику заяви, че участие в срещата са потвърдили над 200 делегати от Австрия, Сърбия, България, Хърватия, Азербайджан, Казахстан, Туркменистан, Турция, Полша, Германия, Холандия и Румъния, както и дипломати, парламентаристи, представители на правителството, на Министерството на транспорта и на Съвета по конкуренция, делегати от пристанища-партньори на порт Констанца. 


На форума ще бъдат обсъдени теми, свързани с възможностите и предизвикателствата в осъществяването на търговския проект за подновяване на Пътя на коприната, развитието на транскаспийския коридор, свързването на континентите, както и новото оборудване на пристанище Констанца в подготовка за поемане на потока от стоки, превозвани по новия "Път на коприната", заяви още Велику. 

Пристанище Констанца вече направи важни крачки за подобряване на сътрудничеството по този транспортен маршрут чрез подписването на протоколи за сътрудничество с китайските пристанища Нинбо и Кингдао, с грузинските Поти и Батуми, с пристанище Актау в Казахстан и с държавната служба за морски транспорт в Туркменистан, отбеляза още говорителката на "Администрация на морските пристанища".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна