Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галактики, черни дупки, космически колонии

БНР Новини
Снимка: pixabay.com

Според една легенда, в деня на раждането на Херкулес, ощастливеният от красивата смъртна жена Алкмена Зевс наредил на пратеника на боговете Хермес да вземе момченцето и да го донесе на Олимп, за да бъде закърмено от съпругата му Хера, без тя да разбере. Когато пристигнал, богинята била заспала под едно отрупано с цвят дърво. Хермес тихо пристъпил и оставил на гърдите й малкия Херкулес. Засукал той жадно, но Хера се събудила и в своя гняв яростно го отблъснала, а божественото мляко се разляло и потекло като река от небето. Така се образувал Млечният път.   
Науката определено има какво да добави към митовете, свързани не само с нашата галактика, но и с милиардите други галактики, мъглявини и галактически купове в безбрежния космически океан. За това което знаем и още повече - не знаем за тях, разказва доц. д-р Люба Славчева-Михова от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН.   
• 360 градуса: астрофизикът Владимир Божилов от СУ „Св. Климент Охридски” - има ли освен черни, и бели дупки във Вселената?
• Вечният двигател: доц. Веселка Радева от планетариума към Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров” за проекта за космическа колония на бъдещето „Син Космос”, осъществен от варненски ученици и  класирал се на призово място в международния конкурс за ученици на НАСА тази година.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна