Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Гърдев: Проблемът в Каталуния не е от сега

Димитър Гърдев
Снимка: Ани Петрова, БНР

Проблемът в Каталуния не е от сега. Това поясни в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" Димитър Гърдев, експерт по национална сигурност:

Имаше допитвания през 2014 година и тогава също се видя, че 37% от каталунците гласуваха. От тези 37% 80 на сто бяха "за" отделяне, но всъщност това са едни индикации, които бяха абсолютно показателни за това какво може да се очаква. Тези 37% не са цялото население на областта, което означава, че вътре в самата Каталуния има различни мнения и може би не всички са съгласни с това да бъде обявена автономност и независимост, но това насилие, което видяхме, ги сплоти. В момента вече всички каталунци са заедно в защита на своите принципи и права.

Испания има известна доза основания да иска подкрепа от европейските си партньори и тя я получи, добави Гърдев:

Има такива област в Европейския съюз като Фландрия, като Северна Италия, които заеха позицията на Каталуния. Изходът от ситуацията е само диалог, за да могат да се изчистят позициите. Много от страните преекспонират и подвеждат своите избиратели. Като посредник в този диалог може да се появи само Европейският съюз, защото диалогът е нарушен между централните власти.

Цялото интервю с Димитър Гърдев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени