Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Пролетна измама", изиграна от "Артисти със сребро в косите", зазвучават словата на големите български писатели

Снимка: Ива Антонова

Софийската трупа, наречена „Артисти със сребро в косите“, гостуваха на село Пчeларово по покана на оперната певица Константина Петкова. Тя е родена там и от години е превърнала родния си дом в културно средище. В бащината й къща през годините са гостували Йордан Йовков, Елин Пелин, Дора Габе, Елисавета Багряна,  и много много други. Трупата представи пред гостите на Константина Петкова своята втора постановка, наречена „Пролетна измама“, в която режисьорът Никола Петков е вплел откъси от едни от най-значимите разкази от български класици.






СнимкаЦелта на постановката е отново да зазвучат словата на големите български писатели Йордан Йовков, Чудомир, Елин Пелин и Йордан Радичков, защото в тях е българската душа и душата на артистите и зрителите, казва Петков.


Стари дървени греди по тавана, варосани кирпичени стени, ясли за животните, една стара каруца, няколко дървени пейки и десетки снимки от историята на българското кино и театър… Това беше сцената, на която актьорите "със сребро в косите“ представиха спектакъла "Пролетна измама". Образите на Серафим, Моканина, Ангелина и други оживяха в стария обор, в изпълнение на Емилия Радева, Гинка Станчева, Корнелия Петкова, Красимира Казанджиева, Мария Славчева, Иван Несторов, Любомир Бъчваров, Антон Тонев, Димитър Стефанов и Стефан Германов. 


В момента "Артисти със сребро в косите" репетират своята трета постановка  -  "Женитба" на Гогол, чиято премиера ще бъде на 30-ти октомври.


Целия репортаж чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна