Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Георгиев: В Софтуерния университет първо учим децата да работят в екип

Ангел Георгиев - един от основните обучители в Детската академия на Софтуерния университет гостува в нашата "Радиоприемница", за да обясни как могат децата да се научат да разбират езика на компютрите и самите те да създават софтуер.

В Софтуерния университет от миналата година се предлага обучение "Програмиране за деца", насочено към ученици от 1 до 6-и клас. Обучението и съобразено с възрастта и основната му задача е да запознае децата по-задълбочено с компютрите, за да разберат, че те могат да бъдат полезни за различни неща, а и  самите децат да научат, че могат да създават продукти, а не само да  ползват компютрите като потребители. Курсът "Първи стъпки в програмирането" продължава осем седмици, като в края му децата трябва да могат сами да направят анимация. След това екипите от по три деца представят сами пред родителите си своя "продукт".

Георгиев представи и една новост, насочена към децата, които вече са минали първите стъпки в Софтуерния университет, а именно обучение за създаване на андроид приложение 

Първото нещо, което трябва да научат децата в тази среда, обаче, е работата в екип. И то неслучайно. Това е основно изискване за програмистите, защото за успешното създаване на един продукт са нужни умения за споделяне на идеи, заедно намиране на финално решение и съвместна работа за неговото реализиране. Но и нещо повече, това е важно социално умение, което ще им бъде от полза неведнъж в живота им по-нататък.

Компютърното и основното софтуерно обучени вече ще влезе и в началното училище, посочи Ангел Георгиев. Според новите учебни програми, децата които сега са втори клас, догодина ще изучават предмет, наречен "Компютърно моделиране", който ще бъде преподаван от началните учители.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна