Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искам, 7 октомври: ГДР

Част от Берлинската стена
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Думата на деня е ГДР, поводът – на 7 октомври 1949 година се ражда едната от двете Германии, които светът познаваше по време на Студената война. Източната.
Културата в държавата възникнала в Съветската окупационна зона и буквално „произведена“ от прясно сформираната Германска единна социалистическа партия (ГЕСП), естествено е силно повлияна от комунистическия идеал. Каквото и да означава това. Водещият й художествен принцип – социалистическият реализъм, е малко по-лесно определим. Най-общо казано става въпрос за похвално изобразяване (тоест възхвала) на комунистическите ценности като освобождаването на пролетариата чрез средствата на реалистичната образност.
• Гост в студиото е басистът на група „ЛаТекст“ Иван С. Вълев, поводът обаче е литературен, а не музикален – премиерата на дебютната му поетична книга „Завой“.
• Сред събитията от 7 октомври в „Бележки върху календара“ са: основаването на Университета на Упсала и бягството на френски премиер с балон с нагорещен въздух. А също рожденици, сред които Йо-Йо Ма и стихове. От Брехт.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна