Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работна група в МРРБ иска завишени изисквания за материалите при саниране на високи сгради

Снимка: Община Монтана

Изискванията към фирмите, които полагат топлоизолации на сгради у нас позволяват те да влагат материали, които не гарантират 100 процента защита при пожар. Това каза преди време в интервю за "Преди всички" Йордан Николов – изпълнителен директор на Българската асоциация за изолации в строителството. В Министерството на регионалното развитие вече има създадена работна група, която работи, за да промени тези изисквания, а инж. Николов е неин член. За "Хоризонт" той сподели, че групата, която все още не е започнала работа, ще предложи при сградите, високи над 28 метра, да бъде премахната възможността за прилагане на материали с клас по-нисък от А1 и А2 и да бъдат използвани само негорими материали. По националната програма за Енергийно обновяване тези сгради са 176, а вече санирани са над 50.  
Няма кой да гаси над определена височина, няма как да се гаси и там единствено прилагането на напълно негорими материали дава стопроцентова гаранция на обитателите.
Ние правихме едни изчисления, които бяха на базата на един примерен блок, да кажем 15-етажен. Там установихме, че оскъпяването от влагането на по-качествените материали ще бъде 5-6 лева на квадратен метър разгъната застроена площ.
При бедствени климатични условия единствената опасност, която съществува за този тип продукти е, ако не е закрепена добре, да я духне вятърът, но при едно нормално и правилно изпълнение, не би трябвало това да се случи.
Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна