Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Вълчев: Един закон не може да реши проблемите с корупцията

Снимка: БГНЕС

Един закон не може да реши проблемите с корупцията. Корупцията се бори на две нива. Това подчерта в предаването та "Преди всички" университетският преподавател по право и бивш вицепремиер проф. д-р Даниел Вълчев по повод обсъждания нов антикорупционен закон:

Първо: спешните места трябва да бъдат намалени, така че да не може един човек, който е на позиция, да решава тъй щото да зависиш от него по някакъв начин. Трябва да има правила за тази работа и второ - ако един човек придобие средства по такъв неправомерен и нечестен начин, след това контролът трябва да бъде такъв, че той да не може да ги харчи. Този закон, за който се говори - той се отнася само до второто
.

Темата "Европейската прокуратурата" е водещ акцент в новия 15-и брой на "Юридически барометър", който ще бъде представен днес. Изследването, което излиза на всеки шест месеца от 2010 година насам, оглежда българското законодателство. Специален гост на този брой е Иванка Которова, прокурор от Върховната касационна прокуратура (ВКП), обясни Даниел Вълчев, който е и ръководител на гражданската инициатива "Юридически барометър": 

Которова е и заместник национален представител в Евроюст - нещото, върху което ще се изгради Европейската прокуратурата, така че тя ще може да участва в дебата, както и да ни запознае с това, което през последните дни буквално се случва в Европейския съюз по този повод.


Подробности, както и цялото интервю, можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна