Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съхнещи гори

Снимка: БГНЕС

40% от инвентаризираната увредена от корояд и други заболявания дървесина вече е усвоена, съобщават от Министерството на земеделието. По данни на държавните горски предприятия цената на увредената дървесина продължава да се снижава, като целта е атрактивната цена да мотивира дърводобивния бизнес за по-активно участие в процеса.


Проблемът със съхненето на горите е тревожен, но той не бива да се драматизира, тъй като обхваща под един процент от всички горски насаждения у нас, подчертава инженер Ценко Ценов от Агенцията по горите:

Общата площ, която е засегната, е 38 155 хектара. При положение, че имаме 3 840 000 хектара гори, това представлява под един процент. До момента по оперативна справка имаме 1 356 000 кубически метра добита дървесина. Трябва да кажем, че в процес на добиване имаме още значителни количества. Разрешени са сечи за над два милиона кубически метра. Надяваме се през зимата да се забавят процесите на заболяванията по дърветата, тъй като в биологията на вредителите времето и климатът оказват съществено влияние. Очакваме затихване на този процес.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Веселина Миланова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна