Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Основоположникът на феталната хирургия стана доктор хонорис кауза на Медицинския университет в Плевен

Снимка: Медицински университет - Плевен

В Плевен връчиха почетно звание на световноизвестен професор, признат за "баща на феталната хирургия". На специална церемония в Медицинския университет ректорът проф. Славчо Томов удостои с титлата „Доктор хонорис кауза“ проф. д-р Кипрос Николаидес, създал школа по фетална медицина в Лондон, в която обучава и български лекари.

Сред неговите ученици е и д-р Петя Чавеева, извършила първата фетална вътреутробна операция у нас през 2014-а година.

Почетното звание „Доктор хонорис кауза“ беше връчено на проф. Кипрос Николаидес  при откриването на XV Международна научна конференция за студенти и млади лекари. Форумът е под наслов „Науката: надграждане…“ и е с акцент върху иновативните подходи в медицината.

Над 40 години проф. Николаидес работи в областта на феталната медицина. През 1992 година въвежда минимално инвазивната фетална хирургия. Нарича себе си пионер на феталната медицина, но от самото начало е обучавал млади колеги. В Лондон основава частна клиника, печалбата от която е за негова благотворителна фондация. През годините създава школа от свои ученици, които вече са известни имена по целия свят. Студенти и млади учени  ще имат възможност да се запознаят днес и утре с опита на д-р Петя Чавеева, възпитаник на проф. Николаидес . През последните години тя е извършила 35 вътреутробни опрации у нас, но винаги си спомня своята първа  през 2014година, която е и първа по рода си в България.

Целия репортаж можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна