Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виена със свой принос в Европейските дни на наследството

БНР Новини
Изглед от Виена, Австрия.
Снимка: pixabay.com

Винаги е интересно и вълнуващо да се посети австрийската столица. Но през есента, когато на Стария континент се провеждат Европейските дни на наследството, Виена е особено привлекателна. Градът има свой приност в европейската инициатива. Провежда се MQ Vienna Fashion Week - Виенска седмица на модата, с десетки модни дефилета, изложби и pop up stores (временни магазини). В програмата виждаме имена на известни дизайнери, сред тях и на българката Анелия Пешев, която живее и работи във Виена.
Международно изложение Vienna contemporary е единственият съвременен панаир, фокусиран върху източноевропейското изкуство. В него участват 100 галерии от 26 страни, включително от България.  
В Европейските дни на наследството се откроява и друг уникален празник - Денят на паметника. Проявите преминават под мотото: „Родина на велики дъщери”. Една от основните теми се посвещава на 300-годишнината от рождението на императрица Мария Терезия, както и на жените-личности, оставили незаличими следи в световната и европейска история и култура: архитектки, художнички, писателки...
Всеки, който се интересува как развитието на дизайна се отразява върху заобикалящата ни среда, може да посети Фестивала Vienna Design Week. Тогава цяла Виена се превръща в огромна изложбена зала.
Денят на кафето - 1 октомври, е отличен повод не само за кулинарни посоки. В целия град има възможност за множество приятни срещи с културно-историческото наследство, но безспорен акцент е Музеят на кафето. Естествено продължение на  вкусната разходка е Wiener Wiesnfest - бирен вариант на германския Октоберфест, само че по виенски ... Празници от зори до зори! И това е вярно, особено в Дългата нощ на музеите. По какво се различава от обичайните нощи на музеите, които се провеждат из цяла Европа, включително в България, може да прецените сами. Чуйте разказа на Храбра Маринова от Бюрото за международни връзки на Община Виена.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна