Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Брегов, ИПИ: Предложените промени в Закона за съдебната власт превръщат магистратите в съдебна прислуга

| обновено на 13.10.17 в 10:53
Снимка: БГНЕС
Предложените промени в Закона за съдебната власт отменят достиженията на измененията в Конституцията от 2015 г. и превръщат магистратите в съдебна прислуга и ги поставят в удобство да решават дела по неправилен начин или неводени от вътрешно убеждение, като отглеждат съдебна номенклатура. Това коментира в ефира на предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Иван Брегов от правната програма на Института за пазарна икономика:

Държа да отбележа, че така се отменят достиженията на измененията в Конституцията от 2015 година и цялостната концепция на съдебната реформа за нормално кариерно развитие на съдиите, прокурорите и следователите, като се връщат командировките за неограничен период от време без ясни мотиви. Това ги превръща в съдебна прислуга, превръща ги в удобни да решават конкретни дела по неправилен начин или неводени от вътрешното си убеждение и отглежда поредната съдебна номенклатура. Това е констатирано в редица доклади както на Венецианската комисия, така и на Европейската комисия, което показва, че властта не се води от стратегически принципи и цели, а от решаване на дребни въпроси.

Нищо не оправдава този законодателен подход, на който сме свидетели, допълни Брегов:

Ако властимащите, тоест законодателната и изпълнителната власт искаха да решават реални проблеми на правосъдието, можеха спокойно да повишат заплатите в най-натоварените съдилища, тоест в Софийския районен съд и в Софийски градски съд, да не говорим, че диференцираният подход на заплащане специално при магистратите създава условия за клиентелизъм и за толериране на богоизбраните и правилните съдии, което само по себе си е грешен подход. По-верният би бил да се обезпечи системата с достатъчно на брой кадри. Нищо не оправдава подобен законодателен подход. Има подобен опит в Словакия, където Конституционният съд се е произнесъл относно статута на тези съдилища. Бившият председател на Словашкия върховен съд определя подобен тип практика като порочна, която вече в Словакия по някакъв начин отминава.

Има нисък интерес от страна на магистратите да заемат вакантните места в специализираните съдилища, каза още Брегов:

Намерението на властта е да промотира подобен тип съдилища като интерес на един маркетингов балон пред обществото, но те не се ползват с доверието на магистратурата отвътре, а да не забравяме, че там отидоха и най-хранените и верни хора на мнозинството от бившия състав на Висшия съдебен съвет и сега те трябва да бъдат възнаградени. Това е една кризисна мярка в изпълнение на кризисния пиар на властта. За да се избегнат корупционните практики, магистратите трябва да бъдат добре възнаградени.

Законът за съдебната власт влиза за обсъждане в пленарната зала днес. Седем депутати от различни политически сили предложиха промени във важния текст. Съюзът на съдиите изпрати остра позиция срещу промените още през лятото. Според браншовия съюз Законът ще доведе до драстични разлики в заплащането между магистратите. Промените предвиждат отпускането на до шест допълнителни заплати годишно за специализираните съдии. Сред вносителите на поправките липсват депутати от БСП.

Цялото интервю на Таня Величкова и Силвия Великова с Иван Брегов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени