Eмисия новини
от 20.00 часа

Менда Стоянова: В проектобюджета има повече пари и за социалния сектор, образованието и сигурността

Снимка: БГНЕС


Над 1 милиард лева са предвидени догодина за социалната сфера, съобщи председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова. Тя потвърди, че се предвижда да има повече пари и за образование, и за сектор "Сигурност":

В сектор "Образование" се предвиждат около 330 милиона допълнително за увеличение на заплатите. В сектор "Сигурност"  - следващият приоритет, освен увеличение на заплати, там има и доста сериозни суми за обновяване на техниката, най-вече в армията. В социалния сектор имаме над 1 милиард допълнителни към пенсии, към здравеопазване и към социални услуги и социално подпомагане.

Министърът на образованието Красимир Вълчев обясни, че от общата сума допълнителни средства, 90 милиона лева, ще бъдат за училища в малките населени места, където е по-трудно да се намерят педагози. Вълчев посочи, че увеличението на заплатите няма да е еднакво за всички учители:

Ще се получи различно увеличение в различните училища и детски градини в различните общини за различните дейности. Увеличението ще бъде от 1 до 30 процента. То ще бъде по-високо там, където са по-малки, по-отдалечени. В общия случай средното увеличение ще бъде между 5 и 6 процента.

Очаква се след седмица проектобюджетът да бъде готов.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от