Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мобинг – старият синдром на новото време

Мобингът е старият синдром на новото време. Мобингът е всяка форма на повтарящ се тормоз на работното място, в учебното заведение или академичните среди, в интернет, или по местоживеене – психологически, емоционален и сексуален. В интервю за предаването "Хоризонт до обед" психологът Катя Кръстанова обясни:

Трудно би могло да се каже, че само по тревожността може да се познае мобингът, по-скоро би трябвало да се проследи как върви ежедневието, удовлетворението от работата и да има повече съдържание в разказа на един човек, за да може да се прецени дали става дума за мобинг на работното място. Тревожността сама по себе си може да е свързана с много други лични причини.

Обществото се променя в различни посоки и се счита, че икономическата криза е една от причините, поради които съществува мобингът, допълни още Кръстанова:

Мобингът е свързан с дълбоко лични причини както на хората, които са извършители, така и на жертвите на мобинга и на групата на свидетелите, които са съучастници в мобинга. Всъщност става дума за един феномен, който преди всичко е групов феномен на натиск. Той води до облекчаване на преживяванията на участниците за сметка на жертвата. Тези преживявания на работното място много често са свързани с фрустрация, породена от лоша организационна култура във фирмата, управление, което няма достатъчно ефективност, няма производителност, няма удовлетворение, няма добро заплащане или просто има криза в самата фирма. По този начин хората, които са инакомислещи, казват на глас какво според тях се случва във фирмата. Те са достатъчно компетентни или са хора с лидерски умения до такава степен, че влизат в конкуренция с лидерите. Те всъщност стават неудобни и в крайна сметка се явяват изкупителна жертва за останалите, които проектират собствената си фрустрация на неудовлетворение върху тази жертва.

Цялото интервю с Катя Кръстанова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна