Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последната книга на Никола Гигов "Изворче мило, незнайно" ще бъде представена в София

| обновено на 17.10.17 в 15:14

Последната книга на Никола Гигов "Изворче мило, незнайно", издадена посмъртно от съпругата му Елена Хайтова, ще бъде представена утре в София - от 18.00 часа в читалище "Николай Хайтов". На следващия ден, 19-и октомври, ще има среща с изследователи и съграждани на Никола Гигов от Западните покрайнини, която ще се проведе в залата на читалище "Славянска беседа" от 17.30 часа. Книгата вече е била представяна в Пловдвив, Казанлък, Стара Загора и Смолян. 

"Изворче мило, незнайно"  е 74-тата книга на поета и писателя Никола Гигов. Тази своя книга той не дочака  - почина на 3 декември 2016 година, но в нея той разказва с вълшебния си език как извира бистрото изворче от народни думи, за да подсили, тоест да разшири литературната реч и да й придаде живинка и пъргавина. А също така да докаже, че коренът, макар и дълбок, а понякога и незнаен, е съхранил голямо богатство -  живото народно слово, разказа пред "Хоризонт" Елена Хайтова, като добави: 


За тази книга Никола Гигов е събирал материал близо 50 години. Аз съм и свидетел, защото с него съм била по различните села, градове, но най-вече села и махалички, където се намират такива запазени български, изконни, стари думи и зная всичко "от игла до конец" -  затова представям аз книгата сякаш отварям моето сърце.
Снимка

Който се докосне до нея, усеща свежест, живинка българска и се усеща още повече българин. Книгата е събрала много думи, които са казани от самите възрастни хора - има притчи, написани с тези думи, има легенди, има някои мистични неща, които показват че родопските хора, родопчаните, възрастните хора стоят близо до небето, живеейки по високите махали, по високите села  - те се сродяват с небето и така създават своите думи. 
Целия разказ на Елена Хайтова за книгата "Изворче мило, незнайно" чуйте от звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна