Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатът Андрей Новаков номинира пет български иновативни стартиращи компании

Андрей Новаков
Снимка: БГНЕС

Българският евродепутат Андрей Новаков ще номинира пет български иновативни стартиращи компании. В интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" той разказа:

Заедно с бившия председател на Европейския парламент Йежи Бузек организираме конкурс за петдесетте най-добри нови компании и млади предприемачи в ЕС и за пръв път ще го направим в пленарна зала, където очакваме да съберем повече от 800 души потенциални инвеститори. Само от вчера до днес са подадени 1000 кандидатури от целия ЕС за такива млади предприемачи, които да попаднат в класацията. Моята част, освен като съорганизатор на събитието в парламента, е да се погрижа достатъчно български предприемачи да чуят за тази възможност, като на петте най-добри, които са подали документи, ще покрия разходите по транспорт и настаняване, така че да участват лично в конференцията и в надпреварата, където се надявам да срещнат потенциални инвеститори и да развият бизнеса си.

Новаков разкри какви са критериите, на които трябва да отговарят кандидатите:

Поставили сме няколко критерия. Представителите на компаниите, трябва да са до 35 години, самата компания да е относително стартираща, така че да подпомогнем хора, които тепърва започват и ще разкриват работни места. Считаме, че едно от най-ценните неща, които можеш да имаш в бизнеса, е да се срещнеш с истински голям инвеститор, огромни компании, които са стожери в своите сектори. Сигурен съм, че от тези 50 компании ще има поне една българска, която да впечатли журито, част от което съм и аз.
Създадена е специална страница, в която да се подават документите. Младите хора имат още около 10 дни за кандидатстване, така че нека се възползват от всеки момент, който имат. Считам, че това е добра възможност.

Цялото интервю с Андрей Новаков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна