Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цвета Марова представя „Елементи и сили“ във Велико Търново

Художничката, която през последните две десетилетия живее и работи в Пловдив, с първа самостоятелна изложба в родния град

Цвета Марова
Снимка: Здравка Маслянкова

Пловдивската художничка Цвета Марова се завърна в родното Велико Търново, където за първи път от 20 години показва своя самостоятелна изложба. 60-те маслени платна представят свят,  вдъхновен от античната теория на древногръцкия философ Емпедокъл за силите на привличане и отблъскване и четирите елемента: земя, вода, въздух и огън. 
 Експозицията, озаглавена  „Елементи и сили“, художничката подготвя от година и половина:
Светът е изграден от четири елемента и две сили и двете сили помагат на елементите да се съберат или да се отблъснат и те успяват да изградят както материята, така и духовния ни свят - едното определя другото. Ще видите и много картини, които са пряко отнасяни към античния свят.   
За своите стихии Цвета Марова казва, че се опитва да ги уравновесява. 
В определени моменти са огнените, но в други моменти се опитвам да туширам с водните или да разпаля с въздуха. Аз съм зодия овен, така че, може би, все пак топлите цветове, ярките структури, огънят като стихия, огънят като елемент е водещ в по-голямата част от творческия ми процес. 
Старателно избягвам убиването на тона. Всички нюанси, които ползвам, се опитвам да бъдат ярки и интензивни, нещо, което е много странно и различно от повечето живописни изложби, които се представят. Чистият цвят, интензивният цвят е онзи инструмент, който представя мен и начина, по който възприемам света около себе си, подчертава художничката.   

 „Елементи и сили“ се открива тази вечер от 17.30 часа в изложбените зали „Рафаел Михайлов“ в старопрестолния град. Репортажът по темата чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна