Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството ще помогне за ремонта на Българския метох в Истанбул

| обновено на 17.10.17 в 21:18
Снимка: архив

Правителството ще продължи да подкрепя дейността на Българската православна църковна община в Истанбул, увери министър-председателят Бойко Борисов на среща с българска църковна делегация, съобщиха от правителствената пресслужба. Министерството на културата също ще подпомогне ремонта на Българския метох в Истанбул, обяви  министърът на културата Боил Банов, който също разговаря с делегацията, водена от председателя на настоятелството на Фондацията на българските православни църкви в Истанбул Васил Лязе. Членовете на настоятелството са запознали премиера Борисов с дейностите по реставрацията на българската църква "Свети Стефан", която е напълно обновена след дълъг ремонт. Борисов е поел ангажимент да бъдат отпуснати допълнително средства за вътрешното обзавеждане на църквата.

Премиерът е получил и покана да присъства на тържественото откриване и освещаване на храма "Свети Стефан", което е предвидено за 7 януари 2018 г.

През последните пет години Дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет е подпомогнала ремонта и поддръжката на църковно-исторически паметници, стопанисвани от БПЦО - Истанбул, със 190 000 евро, допълват от пресслужбата на Министерски съвет.

Триетажната каменна сграда е строена в средата на XIX век. Тя е един от центровете на Българското възраждане, като тогава, в различни периоди, в нея са печатани над 20 вестника и списания. Сградата е напълно възстановена, но са необходими средства за справяне с проблеми, появили се след наводнения.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна