Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вихър Георгиев: Вероятността крайнодесните да влязат в управлението на Австрия съвсем не е малка

Вероятността крайнодесните да влязат в управлението на Австрия съвсем не е малка, защото има две големи опции пред Себастиан Курц, който е на път да стане най-младия политически лидер и правителствен ръководител в ЕС, каза в „Преди всички“  Вихър Георгиев – доктор по Европеистика към Софийския университет:

Едната възможност е отново голяма коалиция със социалдемократите, които по последни данни идват на второ място. Другият вариант е управление с Партията на свободата, т.е с тези крайнодесни, които в Австрия имат все по-голямо влияние. Ако погледнем настроенията в неговата партия, там има повече симпатии към коалиция с крайнодесните. Това е нещо, с което той ще трябва да се съобрази в някаква степен. Самите социалдемократи не се в твърде силна позиция.

Вихър Георгиев коментира и ситуацията в Каталуния. Днес изтича ултиматумът, който централното испанско правителство даде на каталунското, да се откаже от призива си за независимост. Мадрид предупреди, че ще суспендира автономията на региона, ако това не стане до 10 часа местно време.

Член 155 на испанската конституция позволява на Мадрид да наложи прякото си управление по време на криза в някои от полуавтономните испански райони. В демократична Испания той обаче никога досега не е бил прилаган.

Ако правителството на Испания предприеме тези мерки, които се предвиждат по чл. 155 от испанската Конституция, това, което може да направи, е да отчужди част от тези, които не искат независимост, т.е. това може да има обратен ефект. От друга страна, ако това малцинство продължава да държи на твърда независимост, това ще породи едно вътрешно напрежение в самата провинция.

От звуковия файл можете да чуете цялото интервю. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна