Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благотворителността през обектива 2017 - изложба фотография

Фотоконкурсът "Благотворителността през обектива" се провежда веднъж годишно от 2012 година насам. Изложбата тази година е показана в София в зала "Триъгълна кула на Сердика" на бул. "Княгиня Мария Луиза" №16 и може да бъде видяна до 30 октомври. Грантовата програма "Благотворителността през обектива" се провежда веднъж годишно и е единствената в България програма, която финансира проекти в сферата на социалната фотография.

През 2017 година грантовата програма отличи проектите на трима фотографи: Александър Николов, Красимира Василева и Николай Дойчинов. Всеки от тях е свързан с темата си малко или повече лично. И трите проекта са осъществени в България през лятото на тази година.

"Последният дар на човека" на Александър Николов е началото на мащабен проект за донорството на органи в България, за дарителите, за семействата, за лекарите, за надеждата, за смъртта и живота: 

Ние сме на последно място в ЕС, когато става въпрос за донорството на органи, а над 1100 души чакат в България. Това е последният шанс за тези хора. Фотографията сама по себе си не носи някаква промяна, но може да провокира такава, подчерта Николов.

"В света на спасените души" на Красимира Василева е разказ за дарителите и доброволците, чиито имена и лица не познаваме. Те дават от себе си на болни, на деца в институции, на хора в нужда. И самите те имат нужда да дават: 

За да опишеш подобна история, ти трябва да застанеш очи в очи с нея, да я почувстваш, да я усетиш, да се сблъскаш се едно човешко нещастие, сподели Василева в "Хоризонт до обед".

"Очи в очи" на Николай Дойчинов е фотопроект за директното общуване като противоотрова срещу предразсъдъците. Истории за бежанците и за децата им, които намират в България разбиране, топлина и подкрепа, въпреки общите настроения.

В моя случай аз се опитвам да върна представата директното общуване като правилен начин да формираме представата за хората, с които общуваме, каза Дойчинов.

В звуковия файл можете да чуете интервю на Савелина Савова с Красимира Василева, Александър Николов и Николай Дойнов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна